Tatueringsborttagning

På Nyanser Av Skönhet kan du ta bort dina oönskade tatueringar eller bleka ner dem inför en Coverup. Tatueringsborttagning hos oss utförs med vår Q-Switchade Nd:YAG-laser, Lumico Selected.

Lumico Selected

Den maskinen vi använder oss är heter Lumico Selected och är en Q-switchad Nd:YAG-laser som har våglängderna 1064nm samt 532nm (effektiv mot tatueringsbläck som är röda, bruna, lila och orange). 

Flat top OptiBeam technology

Tack vare teknologin Flat top OptiBeam som Lumico Selected har, utförs behandlingarna både säkrare och även snabbare. Detta gör så att inga ärr bildas av lasern, på grund av att energin skickas ut jämnt på hela behandlingsytan och det uppstår inga “hot points”.

Kvadratisk Spot

Lumico Selected jobbar med en kvadratisk behandlingsyta vilket både ger pulserna en minimal överlappning och reducerar därmed risken för bieffekter vilket kan uppstå ibland med en rund spot som lättare överlappar under en behandling. På grund av den kvadratiska spoten går behandlingarna upp till 20% snabbare då man effektivare kan täcka behandlingsområdet.

Hur många behandlingar behövs?

Något man bör tänka på är att tatueringar är gjorda för att sitta permanent på huden därför krävs det tålamod vid en tatueringsborttagning/-reducering. Vanligtvis behövs minst fyra behandlingar eller mer. Det är många faktorer som avgör hur många behandlingar som behövs vid en tatueringsborttagning och om det ens är möjligt att få bort tatueringen till 100%

Hudtyp – Det är lättare att ta bort/reducera en tatuering på ljusa hudtyper. Ju mörkare hudtyp desto fler behandlingar krävs det.

Färg på tatuering – I regel är det lättast att ta bort/reducera svart bläck. Då en tatuering har flera färger kan det kräva fler behandlingar.

Typ av färg – Det kan vara svårare att ta bort/reducera olika typer av tatueringsbläck från olika tillverkare beroende på innehållet. Låt oss förenklat säga att tatuering gjorda professionellt består av färger som är lättare att reducera. För ett par år sedan kom nya lagar om vilka färger som får användas i tatueringar. Förr användes färg med mycket järnoxid och andra metaller för att få “glans” osv. Detta gör att ljuset, istället för att absorberas av bläcket, reflekteras tillbaka och detta gör det svårare att ta bort/reducera tatueringen.

Flera lager – Har du innan gjort en cover-up och vill ta bort allt så kommer det krävas fler behandlingar då tatueringarna ligger i flera lager.

Placering – Ju ”närmre” kroppen en tatuering sitter desto enklare är den att behandla. Därför kräver tatuering på händer och fötterna generellt fler behandlingar.

Hur tatueringen är utförd – Det skiljer även på antal behandlingar beroende på tatueringen är utförd, hur djupt bläcket sitter samt hur mycket bläck som är packat vid området.

Tatueringens “ålder” – I regel är det lättare att få bort tatueringar som är äldre än nygjorda, då en viss blekning har skett med åren.

Genetik – Kroppens förmåga att göra sig av med bläcket skiljer sig från person till person beroende på immunförsvarets förmåga.

Hur lång tid tar en behandling?

Beroende på hur stor tatueringen är och antal färger den har skiljer tiden på behandlingen. En helsvart, liten tatuering tar cirka 2-10 min och en större svart tatuering tar ungefär 10-30min.

Gör behandlingen ont?

Vid en tatueringsborttagning slås pigmentet sönder av laserljuset som sedan ger en värmekänsla. Detta kan kännas olika mycket beroende på hur smärttålig man är. Många förklarar känslan som en gummisnodd som snärtas mot ens hud för varje puls.

Vad händer vid behandling?

Det som händer är att korta ljuspulser “skjuts” av och absorberas i tatueringspigmentet. Dessa korta pulser skapar en fotoakustiskt tryckvåg och spränger pigmentet till mindre partiklar som sedan bryts ner av hudens makrofager och tas hand om av kroppens immunförsvar. Denna process tar ungefär 2 månader.

Direkt under behandlingen blir tatueringen vit/gråaktig och det kan se ut som den har försvunnit helt, men detta är bara tillfälligt. Vattnet i vävnaden förångas och samlas precis under huden och skapar denna reaktion. Vattnet försvinner efter ungefär 20-30 min och då träder tatueringen fram igen.

Vad händer efter behandling?

Den mest vanliga reaktionen efter en laser behandling är svullnad kring området man behandlat och ibland förekommer det även små blödningar. Det är då viktigt att man täcker området med en steril gasbinda eller kompressor. Området får inte utsättas för solljus och det är strängt förbjudet att klia området då risken för ärr ökar. Behandlingsområdet bör även hållas torr 24h efter behandlingen.

Hur länge ska jag vänta mellan varje behandling?

På grund av att processen för kroppen, att ta hand om bläcket, tar ungefär 6-8 veckor bör man göra behandlingarna med 6-8 veckors mellanrum.

Garanteras det att tatueringen försvinner helt?

 Denna behandling och resultat kan inte garanteras. Vi kan alltså inte garantera att tatueringen kommer att försvinna helt, dock kan man i de allra flesta fallen få ett önskat resultat. Det finns en liten procent personer där tatueringen inte försvinner oavsett antalet behandlingar. Behandlingar utförs tills önskat resultat uppnåtts eller tills behandlingen inte längre ger effekt. Vi är måna om att fotografera tatueringen före respektive behandling för att kunna följa processen.

Kan jag få ärr av lasern?

Lasern som används har ett säkert system för att förebygga risker för hudskada som kan leda till ärrvävnad. Den allra vanligaste faktorn som kan leda till ärr är när kunden inte skött skötselråden efter behandlingen. Faktorer som kan bidra till ärr är ytlig påverkan på behandlingsområdet såsom klåda, kläder eller utsmyckning som skaver o.s.v vilket i sig leder till att skorpan som bildats efter behandlingen slits bort och riskerna för ärrbildning ökar. En annan faktor kan vara att det redan finns ett ärr vid området innan laserbehandlingarna som kan ha orsakats av utförandet av tatueringen, nåldjup samt eftervården efter att ha tatuerat sig. Dock syns inte dessa ärr då bläcket täcker ärret och blir synligt när tatueringen bleks ner av lasern.